czwartek, 8 stycznia 2015

TEST #40 - OLIWKI IBERIA NADZIEWANE PASTĄ PAPRYKOWĄ Z BIEDRONKI

NAZWA: Oliwki z pastą paprykową

ILOŚĆ: 200g 

CENA: 2,95,- (14,75,-/KG)

OPINIA:

     Oliwki to zdecydowanie jedna z moich ulubionych przekąsek. Czarne, czy zielone. Nie ma znaczenia. Ale i tak najlepsze są oliwki nadziewane i takie właśnie chcę Wam dziś opisać.


     Generalnie te oliwki mają dość intensywny, pełny smak. Szkoda, że jest ich tak mało. Zalewa do oliwek jest dość słona, co czuć wyraźnie na samym produkcie. I niestety na tym kończą się plusy :(. Do minusów na pewno trzeba zaliczyć to, że oliwki są gumiaste. Nie wiem, jak to inaczej określić. Masa paprykowa jest zupełnie pozbawiona smaku, ale ogólnie nawet mogą być.

     Co do składu: Na szczęście najwięcej jest oliwek :). Potem woda, pasta, sól i (pomimo strasznej nazwy) nieszkodliwy kwas mlekowy. Czy mogłoby być tak pięknie? Nie! Więc gdzie jest pies pogrzebany? W paście! Co w niej takiego szkodliwego? A n.p. taka guma guar. W nadmiernych ilościach powoduje choćby wzdęcia, czy biegunkę. Kolejny "piękny" składnik to chlorek wapnia. Wywołuje dolegliwości żołądkowe i zaburzenia rytmu serca. I ostatni: sorbinian potasu. Może wywoływać reakcje pseudo-alergiczne, albo choćby podrażnienia skóry.

OCENA: 3/5

PLUSY:
- Ogólnie smak nawet ok
- Intensywny smak

MINUSY:
- Gumiaste
- Masa paprykowa pozbawiona smaku
- Skład skład i jeszcze raz skład

GALERIA: