niedziela, 12 kwietnia 2015

TEST #54 - CHEESEBURGERY DROBIOWE I WIEPRZOWE Z BIEDRONKI

NAZWA: Cheesburger drobiowy, cheeseburger wieprzowy

ILOŚĆ: 320G

CENA: 5,49,- (17,16,-/KG)

OPINIA:
     Jako, że mam słabość do zdrowych, własnoręcznie i domowo robionych burgerów to postanowiłem sprawdzić, jak wypadną w teście zwykłe, kupione cheeseburgery do odgrzania w mikrofalówce. Postanowiłem je kupić, nie patrząc na ich skład, który był...


     ...chociaż w sumie o tym nieco później. Najpierw powiem, jak smakowały. Na pierwszy ogień poszedł ten wieprzowy. Tutaj dwie ważne uwagi: 1. Do cheeseburgerów dodano po małej paczce ketchupu 2. Nie ma w biedronce cheeseburgerów wołowych, a to przecież z wołowiny oryginalnie robi się burgery. Ketchup, który był dodany do cheeseburgerów był niesmaczny, słodkawy i ogólnie lepiej by było, gdyby go tam nie dodali. Warto zwrócić uwagę na ser- bardzo mocno się ciągnie i całkiem nieźle smakuje. Mięso jest delikatne, nie za mocno przyprawione i ogólnie całkiem niezłe. Bułka jest miękka i sprężysta (a czego do niej dodali, żeby taka była to już inna sprawa...). Ubolewam jednak, że w cheeseburgerze jest tylko jeden, mały plasterek sera i nie ma innych dodatków, ale to już moje widzimisię. Cheeseburger jest bardzo podobny, z tą różnicą, że czuć, że mięso to kurczak, który dużo gorzej smakuje w burgerze, niż w/w wieprzowina. W dodatku cheeseburger drobiowy ma trochę zbyt słony posmak, lecz z drugiej strony jeszcze bardziej ciągnący się ser. Ogólnie może być, choć jest różnica, między kupionym w sklepie, a domowym...

     Co do składu to fakt, że mięso stanowi tylko 50% wagi całego cheeseburgera może martwić, szczególnie, że z tych 50% mięso stanowi: w drobiowym 64%, a w wieprzowym 70%, choć jest to tylko "mięso częściowo rozdrobnione". Podejrzewam, że jest to po prostu mięso oddzielone mechanicznie (w skrócie MOM), czyli w praktyce wszystko - kostki, chrząstki, skóry, pazury i inne tego typu rzeczy, których normalnie byśmy nie zjedli tylko pod inną nazwą. Reszta składu jest względnie ok, choć tylko względnie ok, nie będę jej przedstawiał z powodu tego, że to, co najważniejsze w burgerze jest tylko resztkami, których nie dano n.p. do wyższej jakości kiełbas, co dyskwalifikuje ten produkt na samym starcie.

OCENA: 2/5 (drobiowy) 2,5/5 (wieprzowy)

PLUSY:
- niezły smak
- ciągnący się ser

MINUSY:
- chamski, tani ketchup
- prawdopodobnie mięso to tylko MOM
- w sumie możnaby powiedzieć, że minusem jest wszystko inne

GALERIA: